Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2017

Ενημέρωση συνάντησης μελών του ΔΣ με τον Γενικό Διευθυντή της Σχολής Ουρσουλινών


Αγαπητοί γονείς,

Την Παρασκευή 15-12-2017 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μελών του ΔΣ με τον Γενικό Διευθυντή της Σχολής Ουρσουλινών, κο Ν.Πρίντεζη, και την Υποδιευθύντρια κα Δ.Πρελορέντζου. Στη συνάντηση συζητήθηκαν αιτήματα των μελών που είχαν τεθεί κατά τη Γενική Συνέλευση της 22ας Νοεμβρίου καθώς και θέματα επικαιρότητας. Συγκεκριμένα:

1.    Ζητήσαμε,ύστερα από επιθυμία πολλών γονέων, να προγραμματιστεί μία συνάντηση με την κα Σ.Κανελλοπούλου. Ο Γενικός Διευθυντής δεσμεύτηκε να μεταφέρει το αίτημα στην κα Κανελλοπούλου και ανέφερε ότι εν τω μεταξύ είναι στη διάθεση όσων γονέων επιθυμούν να συναντηθούν μαζί του.

2.    Μεταφέραμε τη διαπίστωση ότι αρκετές φορές η καθαριότητα στις τουαλέτες του μικρού σχολείου είναι ανεπαρκής και προτείναμε να υπάρχει συνεχής παρουσία καθαρίστριας στο χώρο κατά τη διάρκεια του διαλείμματος και όχι αμέσως μετά, όπως συμβαίνει σήμερα.  Ο Γενικός Διευθυντής, αντιλαμβανόμενος την ιδιαιτερότητα που υπάρχει σε ένα χώρο με “ανεκπαίδευτα” ακόμη μικρά παιδιά, υποσχέθηκε ότι θα αναζητηθεί μία πιο αποτελεσματική διαχείριση του χώρου.

3.    Ζητήσαμε να μεριμνήσει το σχολείο ώστε να υπάρχει κάλυψη σε οποιαδήποτε περίπτωση απουσιάζει από το σχολείο η νοσηλεύτρια. Προτείναμε μάλιστα να εξετασθεί η δυνατότητα πρόσληψης και δεύτερης νοσηλεύτριας, όπως ήταν το αίτημα πολλών γονέων. Ξεκινώντας από τη διαπίστωση ότι υπάρχουν σχολεία πολύ μεγαλύτερου αριθμού μαθητών τα οποία εξυπηρετούνται από μια μόνο νοσηλεύτρια, αλλά και από την ενημέρωσή μας ότι το προσωπικό του Σχολείου έχει παρακολουθήσει μαθήματα πρώτων βοηθειών ακριβώς για την αντιμετώπιση τέτοιων έκτακτων περιπτώσεων, το σχολείο θα εξετάσει την περαιτέρω “εκπαίδευση” κάποιου άτομου που θα μπορούσε να προσφέρει τη βοήθειά του όταν η νοσηλεύτρια δε βρίσκεται στο χώρο τουΣχολείου (π.χ. στην περίπτωση που απουσιάζει συνοδεύοντας κάποιο άλλο παιδί σε μονάδα φροντίδας) ή και την αξιοποίηση της νοσηλεύτριας του Γυμνασίου-Λυκείου, σε περιπτώσεις κοινών εκδηλώσεων των σχολείων, όπως αυτή του πρόσφατου σχολικού bazar.

4.    Σχετικά με τη βελτίωση των συνθηκών στις αίθουσες διδασκαλίας του “μικρού σχολείου” με την τοποθέτηση συστήματος εξαερισμού, ένα ακόμη αίτημα που υποβλήθηκε κατά την τελευταία Γενική Συνέλευση, ο κος Πρίντεζης μάς ενημέρωσε ότι θα το λάβει υπόψη του και θα το μεταφέρει στη Διαχειριστική Επιτροπή του σχολείου προκειμένου να ενταχθεί στις προγραμματιζόμενες για το επόμενο διάστημα εργασίες ανακαίνισης των εγκαταστάσεων.

5.    Γνωρίσαμε στον Γενικό Διευθυντή ότι έχουμε λάβει απόφαση στη Γενική Συνέλευση για τη διάθεση ενός ποσού από το αποθεματικό του ταμείου του Συλλόγου προκειμένου να χρηματοδοτηθεί κάποια ενέργεια που θα αποβλέπει στη βελτίωση της σχολικής καθημερινότητας των παιδιών. Ζητήσαμε, όπως εκφράσθηκε και η επιθυμία των μελών στη Γ.Σ., να γίνει και να μας δοθεί μία καταγραφή των αναγκών του σχολείου, με προοπτική αυτές να εξεταστούν από τα μέλη του Δ.Σ. και την αρμόδια ομάδα εθελοντών γονέων.

6.    Σε ό,τι αφορά στο θέμα της συμμετοχής δασκάλων του σχολείου στην πρόσφατη απεργία,  η Διεύθυνση δε δίστασε να μας εκφράσει τον προβληματισμό της για την υψηλή συμμετοχή (17 άτομα) που υπήρξε στο σχολείο μας. Μας ενημέρωσε ότι θα συζητήσει με όλους τους δασκάλους ώστε να αναζητηθούν οι λόγοι που τους οδήγησαν να συμμετέχουν  μαζικότατα στην απεργία.
Για το ίδιο θέμα, μεταφέραμε τη διάχυτη δυσαρέσκεια πάρα πολλών γονέων για το γεγονός ότι, για δεύτερη φορά, σε διάστημα λιγότερο της μιας εβδομάδας, δε λειτούργησε η φύλαξη (bazar και απεργία).
Σχετικά με το bazar, η θέση της Διεύθυνσης ήταν πως, δεδομένου ότι χρησιμοποιήθηκαν όλοι οι χώροι του σχολείου για τη φιλοξενία των κατασκευών των παιδιών, αφού το bazar  για πρώτη φορά αφορούσε όλες τις βαθμίδες (νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο),  η προετοιμασία αυτών των χώρων ξεκίνησε την προηγουμένη του bazar, ημέρα Παρασκευή, αμέσως μετά τη λήξη των μαθημάτων και διήρκεσε μέχρι αργά το βράδυ. Δεν υπήρχαν συνεπώς διαθέσιμες αίθουσες προκειμένου να γίνει η φύλαξη των παιδιών.
Όσον αφορά στην ημέρα της απεργίας, το σχολείο επέλεξε ότι, παρά τα πολλά κενά, κανένα τμήμα δεν θα έμενε χωρίς δάσκαλο. Για το λόγο αυτό ζήτησε από τους δασκάλους της φύλαξης να καλύψουν τα κενά του κανονικού προγράμματος, προσερχόμενοι από νωρίς το πρωί στο σχολείο. Κατά συνέπεια, πάντα σύμφωνα με τη Διεύθυνση, δεν υπήρχε δυνατότητα να απασχοληθούν τα ίδια άτομα από τις 7.30 έως τις 16.30, καλύπτοντας και τις ανάγκες της φύλαξης.
Το γεγονός, μάλιστα, ότι η πρόθεση των εκπαιδευτικών να απεργήσουν της γνωστοποιήθηκε μόλις το μεσημέρι της προηγούμενης ημέρας, υπήρξε κατά τη Διεύθυνση καθοριστικός παράγοντας και δεν της άφηνε πολλά περιθώρια διαφορετικού χειρισμού.
Παρά τις εξηγήσεις οι οποίες δόθηκαν, το Δ.Σ. επέμεινε ώστε να γίνει αντιληπτό από το σχολείο ότι η εκτός προγραμματισμού και αιφνίδια αυτή αλλαγή του προγράμματος σε ό,τι αφορά τη μεσημεριανή φύλαξη των παιδιών δημιούργησε σε πολλές οικογένειες σοβαρό πρόβλημα, αφού υποχρεώθηκαν να παραλάβουν τα παιδιά τους νωρίτερα από το προγραμματισμένο χρόνο. Η Διεύθυνση μας υποσχέθηκε ότι  θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να μην επαναληφθούν στο μέλλον ανάλογα περιστατικά.

7.    Στη συνέχεια και μετά από σχετικό ερώτημα που τέθηκε από γονέα-μέλος μας, ζητήσαμε από τη Διεύθυνση να μας ενημερώσει σχετικά με το τι προβλέπεται αλλά και τι κινήσεις γίνονται από το σχολείο, σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση του διδακτικού προσωπικού. Ο Γενικός Διευθυντής μας έδωσε να καταλάβουμε ότι υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο ακολουθεί και εφαρμόζει το σχολείο.

8.    Τέλος, αναφορικά με τη διακοπή των πρόσθετων ωρών στα γαλλικά στο Γυμνάσιο, πληροφορηθήκαμε ότι τα μαθήματα συνεχίζονται κανονικά για το τρέχον τουλάχιστον έτος. Η εμπλοκή οφείλετο στην ερμηνεία την οποία έδωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην οποία υπάγεται το Γυμνάσιο/Λύκειο του Ψυχικού, για τις 2 επιπλέον ώρες ενισχυτικής διδασκαλίας τις οποίες προσέφερε το σχολείο. Πρόκειται για ώρες μαθημάτων πέραν των προβλεπόμενων (2 ώρες) από το πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας αλλά και πέραν των επιπλέον ωρών (4 ώρες) που πραγματοποιούνται μέσω της λεγόμενης “παρέκκλισης”, που έχει στη διάθεσή του το σχολείο για επιπλέον διδασκαλία. Μετά από παρέμβαση της Διεύθυνσης η εμπλοκή φαίνεται να ξεπεράστηκε.

Σε επόμενες συναντήσεις θα επανέλθουμε στα θέματα για τα οποία  εκκρεμούν απαντήσεις και θα σας κρατάμε ενήμερους για κάθε νεότερη εξέλιξη.

Με εκτίμηση

ΔΣ  Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων
Μαθητών Δημοτικού Σχολείου Ουρσουλινών