Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2016

Τα Ουρσουλινάκια «ταξιδεύουν» στον νυχτερινό ουρανό!

ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΠΕΝΤΕΛΗΣ  
Βασ. Παύλου & Ι. Μεταξά, 15236 Πεντέλη
Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016   
Ώρα προσέλευσης:18:30  - Έναρξη ξενάγησης:19:00 
       
 Με πολλή χαρά ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων  προσκαλεί τα μέλη του σε μια  βόλτα στα αστέρια, σε μια βραδιά προγραμματισμένη αποκλειστικά  για τα παιδιά των τριών μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Ουρσουλινών και τους γονείς τους!    
 Την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου  παιδιά και  γονείς  θα ζήσουμε μια μοναδική εμπειρία στο Κέντρο Επισκεπτών του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης που  λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του στην Πεντέλη από το 1995. Το Κέντρο Επισκεπτών στεγάζεται στο εντυπωσιακό κτίριο του τηλεσκοπίου Newall  που βρίσκεται στο λόφο "Κουφός" και κατασκευάστηκε το 1958 εξ' ολοκλήρου από πεντελικό μάρμαρο.
 Βασικό μέλημα του Κέντρου Επισκεπτών είναι η διάχυση αστρονομικών γνώσεων προς το ευρύ κοινό και ειδικά στους νέους, και η πληροφόρηση του κοινού για τα νέα επιτεύγματα και ανακαλύψεις στην Αστρονομία και Διαστημική Φυσική.  Στις 19:00 θα ξεκινήσει η ξενάγηση στο χώρο του Αστεροσκοπείου και έπειτα κατά ομάδες θα παρατηρήσουμε - εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες - το νυχτερινό ουρανό  με το διαθλαστικό τηλεσκόπιο Newall που διαθέτει  φακό διαμέτρου 62.5 εκ. και είναι  μήκους 9μέτρων και βάρους 16 τόνων! Το τηλεσκόπιο Newall  ήταν το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο της Ελλάδας μέχρι το 1975 και το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο του κόσμου από το 1869 (έτος κατασκευής του) μέχρι το 1873!
Η μαγική μας βόλτα θα διαρκέσει περίπου 3 ώρες, γι΄αυτό φροντίστε να είστε ξεκούραστοι και χορτάτοι!
Προσοχή: Η ξενάγηση απευθύνεται σε παιδιά των Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων!
Μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 100 άτομα
Tο  Κέντρο Επισκεπτών διαθέτει χώρο στάθμευσης και κυλικείο.
 Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλείσθε να συμπληρώσετε τη συνημμένη φόρμα και να την επιστρέψετε το αργότερο μέχρι τις 14/10/2016 στην κυρία Τζέσσυ καθώς μόνο έτσι εξασφαλίζεται η συμμετοχή σας. Σε περίπτωση κωλύματος παρακαλούμε να ειδοποιήσετε ώστε μπορέσουν  να εξυπηρετηθούν  παιδιά και γονείς που είναι σε λίστα αναμονής.

 Η γενική είσοδος της ξενάγησης είναι  5€ για γονείς και παιδιά. Η αγορά του εισιτηρίου θα γίνει απευθείας από το ταμείο του Αστεροσκοπείου την ημέρα της ξενάγησης. Παρακαλείσθε να προσέλθετε εγκαίρως για την αγορά του εισιτηρίου σας ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις. Ώρα προσέλευσης:18:30